Messina, avagy átkelni “Balatonfüredre”

Messina az a város, ami Reggio-ból nézve minden magyart Balatonfüredre emlékeztet. A szoros is megközelítőleg olyan széles, mint a Balaton Siófok és Füred között.

Mindig is zavart, hogy hónapok óta csak átjáróháznak használtam a Szicíliába irányuló felfedezőútjaimhoz, ezért egyik nap leróttam az adósságom és szenteltem ennek a városnak egy laza napot.

A Messinába való eljutáshoz két lehetőségünk van, attól függően, hogy Reggio-ban vagy Villa San Giovanni-nál akarunk átkelni a szoroson.
Reggio-ból indul szárnyashajó (aliscafo), ami fél óra alatt átvisz minket a túlpartra. A járatokat a Liberty Lines nevű vállalat üzemelteti. A jegyárak egyáltalán nem egetrengetőek, 3,5 euro egy odaút, de egy retúrjegy is csak 6,50 euro. A retúr jegynél meg kell mondanunk, hogy melyik időpontban szeretnénk visszajönni. Ne aggódjunk ha előbb befejeztük a városnézést és vissza akarnánk térni Reggio-ba. A jegy igaz, hogy későbbre szól, de nyugodtan szálljunk fel egy korábbi hajóra. Engem is minden probléma nélkül felengedtek a 13.40-es hajóra, noha 15.30-ra vettem jegyet. Elég rugalmasak a fazonok.

Itt látható a menetrend és a tarifák, na meg egy jegy

Az alábbi helyet keressétek ha a messinai kikötőben akartok jegyet venni
IMG_3188

A másik lehetőség Villa San Giovanni.
Innen kompok indulnak, amivel autóval is fel lehet hajtani. Ha gyalogosan megyünk, akkor a jegyár csak 2,5 euro. Két komptársaság indít hajókat: a Caronte, illetve az olasz állami vasúttársaság a Bluferries. Vigyázat! A két komptársaság két különböző helyről indít kompokat és a menetrendjük is más.

Reggio-ból én mindenképpen a szárnyashajót ajánlom. Olcsóbb. Gyorsabb. Nem kell elvonatozni Villas San Giovanniba és ott még várni a kompra való átszállásra. Rohadtul nem éri meg. Tapasztalat 🙂

Megérkeztünk. Nade mit is érdemes megnézni?
Én személy szerint a katedrálist, a harangtornyot és a csillagászati órát ajánlom, meg persze érdemes egy magaslatról is letekinteni a városra. Én még ajánlom figyelmetekbe a kikötő környéki street art műveket. Ezekről egy külön posztban szeretnék írni, úgyhogy most jöjjön egy kis betekintő.

És, jut eszembe, itt van egy kis galéria is 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s